3 fenomenalne stvari koje će vam se desiti kad prestanete da pijete mleko! Br. 1 će oduševiti žene!

Kada je reč o kravljem mleku, postoje dve struje koje zagovaraju suprotne stavove. Sa jedne strane je verovanje da je mleko odličan izvor kalcijuma i proteina koji su korisni za organizam, odnosno za rast i razvoj, kao i za održavanje vitalnih funkcija organizma.

Sa druge strane, različite struje savremenih nutricionističkih škola ukazuju na štetnost kravljeg mleka na ljude, ističući da je čovek jedina vrsta koja pije mleko drugog sisara i nastavlja da to radi čak i posle detinjstva.

U prilog tome ide podatak da je sve više ljudi netolerantno na laktozu u mleku, jer se s godinama smanjuje količina enzima koji razlaže taj šećer i dolazi do otežanog varenja. Takođe se smanjuje i količina renina, enzima koji razlaže kazein iz mleka, koji takođe dovodi do problema prilikom varenja.

Ukoliko se vodite ovim drugim stanovištem i planirali ste da prestanete sa konzumacijom mleka, evo kakve promene na vašem telu možete da očekujete.

Čista koža

Mleko sadrži hormone poput testosterona, koji mogu da stimulišu masne žlezde na koži, navodi se u studiji medicinske škole Dartmut. Drugim rečima, restrikcija mlečnih proizvoda, smanjiće broj bubuljica i neprijatnih izraslina na vašoj koži.

Smanjena nadutost stomaka

Čak oko 75 % svetskog stanovništva je netolerantno na laktozu, jer smo genetski programirani da posle detinjstva prestanemo da proizvodimo enzim koji razgrađuje laktozu. Jedan od oblika netolerancije na laktozu su nadimanja i bolovi u stomaku, kojih ćete se rešiti kada prestanete da konzumirate mleko.

Regulacija telesne težine

Ukoliko izbacite mlečne proizvode iz ishrane, budite spremni na variranje u telesnoj težini. U zavisnosti od toga čime ćete zameniti mleko i mlečne proizvode, možete izgubiti ili nabaciti kilograme. Do povećanja telesne težine dolazi ako ovu vrstu proteina zamenite hranom koja je bogata ugljenim hidratima. Pripazite na ishranu nakon izbacivanja mleka i mlečnih proizvoda iz jelovnika.

U svakom slučaju, možete da probate sa eliminacijom tih proizvoda iz ishrane tokom određenog perioda, kako biste videli da li će doći do pozitivnih efekata.

Izvor:likemag.com

You may also like...