ISPOVIJEST BOSANKE KOJA JE OTIŠLA DA RADI KOD NAŠE ŽENE U SAD Našla me je preko Facebooka, a onda…

Gospođa Alma Zildžo Trebinčević, američka državljanka bosanskog porijekla, samo je jedna od velikog broja građana bivše Jugoslavije koji su utočiste poslije rata pronašli u SAD. Ova biznismenka vlasnica je restorana CT European Cafe & Grill u mjestu Cameron Park DR (Kalifornija).

ispovijest-bosanke-koja-je-otisla-da-radi-kod-nase-zene-u-sad-nasla-me-je-preko-facebooka-a-onda

MIZERNA SATNICA. Za rad u kuhinji restorana (pranje suđa, čišćenje stolova i slično) isplaćuje ih nepuna tri dolara po satu, tj. oko 800 dolara mjesečno, zavisno od dogovora, iako je startna satnica za taj posao u državi Kalifornija 10 dolara. Važno je napomenuti da radnici uglavnom stanuju kod nje i obavljaju i sve kućne poslove, kada imaju jedan slobodan dan u sedmici, takođe, rade od otvaranja do zatvaranja restorana, a ne osam sati dnevno, tj. četrdeset sati sedmično.

Brčanka Cvjeta Tomasković, prema svojoj priči, otišla je raditi kod Zildžo Trebinčević, i vratila se u BiH, navodno izvarana, ali i vidno narušenog zdravlja – uz to bez ijednog dolara u džepu!? RADNICE NALAZI PREKO FACEBOOKA. Naime, gospođa Zildžo Trebinčević ima staru majku B.T., kojoj je neophodna 24 sata tuđa njega. U svrhu brige o majci novac dobiva od države Californija, a takođe na osnovu turističkih viza za taj dio posla pribavlja žene iz BiH, uglavnom iz rodnog kraja Brčko, koje pronalazi putem društvene mreže Facebook. Penzionerka Cvjeta Tomasković, da dotičnoj čuva majku, za kako kaže dogovorenih 1.000 dolara mjesečno, u Cameron Park DR Californija stigla je krajem šestog mjeseca. Na njenu nesreću, na prema njenim tvrdnjama staroj i dotrajaloj terasi, u dvorištu gospođe Zildžo Trebinčević slomila je nogu.

– Bila sam sama kuci u dvorištu kada se to desilo, tako da sam nakon loma, ležala ne sjećam se koliko dugo. Onda su me našli njen muž i još jedan radnik Bosanac, sto živi i i radi kod nje u restoranu, i odvezli na hitnu u bolnicu, gdje su slagali moje prezime i da me ne poznaju, te da su me našli na ulici. U jedan sat poslije pola noći, doktori su me nakon ukazane prve pomoći i uputnice za bolnicu, uz pomoć policije vratili Alminoj kuci, gdje sam, iako sam bila zbog teške povrede noge hitno upućena na operaciju u bolnicu, ležala osam dana, i dva dana u kuci Alminog brata, nakon čega sam avionom poslana za Beograd. Pošto nisam odmah operisana, dobila sam zatrovanje i moja nesreća se iskomplikovala, a o podnošenju bolova i svim patnjama koje sam preživjela, dok nisam stigla do bolnice u Brčko teško mi je i govoriti, kroz suze svoje bolno iskustvo nam prenosi Cvjeta.

Doznajemo.com/doznati.info

You may also like...