MRAZ SVE DO PROLJEĆA: Evo kada nam stiže NOVI LEDENI talas!

Regiju je ovih dana pogodila mnogo hladnija zima nego prethodnih godina, međutim, ona nije rekordna ni po temperaturi ni po količini padavina. Dugoročna prognoza, po Koljčickom, takođe ide u prilog ovome, jer nas bar po njoj ipak ne očekuje polarna zima.

Najniža temperatura u Srbiji dosad izmjerena je 2006. godine u Karajukića Bunarima, maloj meteorološkoj stanici na Pešteru, u opštini Sjenica – nevjerovatnih minus 39 stepeni Celzijusa.

U novije vrijeme ostale su upisane zime 1999. i 2011, koje dijele rekord po broju dana pod snijegom.

Prema najavama Radivoja Komazeca, poljoprivrednog tehničara iz Sivca, koji se više od deceniju bavi dugoročnom prognozom po uzoru na čuvenog ruskog prognostičara Borisa Koljčickog, januar će biti nešto hladniji nego prethodnih nekoliko godina.

– Veći dio mjeseca biće s jutarnjim mrazevima, a što se tiče padavina, biće vrlo promjenljiv, sa smjenom kiše, susnježice i snijega, koji će formirati pokrivač u drugoj polovini mjeseca – kaže Komazec i dodaje da će malo toplije biti sredinom januara, ali nas nakon toga očekuje ponovo zahlađenje i snježne padavine.

– Mraz nas neće napustiti ni u februaru, kada će jutarnja temperatura biti u minusu. I početkom marta očekuje nas minus praćen jutarnjim mrazevima – objašnjava sagovornik.

Prognoza

januar, februar i mart

* od 45 do 70 dana s mrazom
* od 65 do 80 dana s mrazom na planinama
* od 14 do 20 ledenih dana

Izvor: Kurir.rs

You may also like...