ZOVEM SE IVANA, IMAM 27 GODINA, NIKAD NISAM IMALA DEČKA: Evo šta je lekar odgovorio ovoj devojci

– Imam 27 godina i nikada nisam imala dečka, ceo život samo učim. Pitam se da li sam normalna. Možda sam frigidna, jer do sada nisam osetila nikakvu seksualnu želju – navela je devojka u pismu

screenshot_47-660x330

Hrvatica iz Zagreba, koja se predstavila kao Ivana H. (27), poslala je pismo lekaru koji komentariše zdravstvene probleme za portal “Jutarnji.hr“.

Ivana je u pismu navela svoje godine, ali i kakvi je problemi muče.

– Imam 27 godina i nikada nisam imala dečka, ceo život samo učim. Pitam se da li sam normalna. Možda sam frigidna, jer do sada nisam osetila nikakvu seksualnu želju – navela je devojka u pismu.

Njoj je odgovor uputio doktor Goran Arbanas, koji je psihijatar-psihoterapeut. Njegov odgovor prenosimo u celosti:

“Ljudi su različiti, neko uživa u učenju, neko se jako zaljubljuje. Pravo je pitanje šta vi zapravo želite. Ako uživate u učenju ili smatrate da vam je do sada bilo važno da završite fakultet, to je sasvim u redu. Međutim, ako ste nezadovoljni što nemate vezu i seksualnu želju, stanje je malo drugačije.

Pitanje je i da li želite nekoga s kime biste bili u emotivnoj vezi ili želite nekoga s kim biste ušli u seksualni odnos. Postoje aseksualne osobe koje nemaju želju za seksualnošću, ali žele intimnost, bliskost, prijateljstvo. S druge strane, postoje asocijalne osobe koje se groze svake bliskosti i intimnosti.

Kojoj grupi vi pripadate?

Dakle, ja bih vaše pitanje “da li sam normalna?” promenio u “šta zapravo želim?” i savetovao bih vam da krenete u tom smeru, a ne da razbijate glavu time jeste li normalni, frigidni ili nešto treće.”

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji.hr / Foto: Ilustracija)

You may also like...